Murid Dalam Kelas Terlalu Ramai Menyukarkan Guru

Kelas yang terlalu padat sebenarnya menyukarkan sesi PdPc untuk berjalan secara sempurna, biarpun di atas kertas guru sebenarnya boleh mengawalnya, namun secara realitinya ia tidaklah semudah yang disangka.

廣告-請繼續往下閱讀

Berapakah jumlah murid yang sesuai bagi sesebuah kelas?

Berdasarkan pengamatan dan tinjauan semasa, rata-rata berpendapat sebuah bilik darjah hanya perlu memuatkan tidak lebih dari 30 orang murid sahaja. Ini bagi memastikan guru dapat memberikan tumpuan yang sepenuhnya semasa dalam aktiviti PdPc.

Sekiranya lebih sikit lebih baik, namun di sekolah yang berada di kawasan penduduk yang padat kebiasaanya murid mencecah sehingga 45 orang sekelas, bahkan ada yang lebih lagi.

Kita juga faham bahawa ada sekolah yang kekurangan guru dan bilik darjah, dan ada juga kawasan yang memerlukan pembinaan sekolah yang baharu bagi menampung jumlah murid yang sudah melebihi had.

Selain daripada itu, kita juga pernah mendengar konsep 1 kelas 2 guru / 3 guru, pelaksanaan ini dapat dilihat dalam program jQAF di mana di dalam kelas Al-Quran ada guru bersama yang akan turut membantu. Namun begitu untuk Mata Pelajaran lain masih belum dilaksanakan sepenuhnya.

Mungkin juga atas faktor kekurangan guru dan keperluan perkhidmatan. Sekiranya ia dapat dilaksanakan, mungkin akan dapat meningkatkan lagi prestasi dan penguasaan murid.