Cukup hanya 3 atau 4 orang dalam satu kumpulan..ini pesan Cikgu Ajwad pada pelajar

 

Bila ditanya pada pelajar sekarang..

"Anda suka belajar berkumpulan atau belajar secara individu?

 

Jawapan yang diterima, pasti pelbagai bukan.

Ada pelajar yang gemar belajar secara berkumpulan dan tidak kurang juga yang suka belajar secara individu.

Apa yang penting, ikut keselesaan dan cara pelajar itu suka kerana kedua-dua kaedah itu, tetap memfokuskan kepada kecemerlangan dalam pelajaran.

廣告-請繼續往下閱讀

Bagi yang memilih untuk 'study group', posting Ajwad Ghali (Cikgu Ajwad)boleh dicontohi pelajar di luar sana.

Jom kita hadam sama-sama...

 

Belajar berkumpulan atau study group adalah antara cara yang terbaik untuk mengulang kaji.

Tapi bukan mudah nak membentuk kumpulan belajar yang baik.

Selalunya, belajarnya sekejap, masa bermain dan berhibur yang lebih.

Ini adalah 4 tip membentuk kumpulan belajar yang bermanfaat.

 

1) Keluar dari zon selesa anda

Untuk membentuk kumpulan belajar, adalah lebih baik dijalankan bersama-sama rakan yang kurang anda kenali,(senang kata bukan geng sangat). Ini dapat membantu anda membentuk perspektif yang baru dan lebih fokus kerana anda tahu kumpulan ini adalah kumpulan belajar. Bukan tak boleh kumpulan belajar dengan geng sendiri, cuma selalunya lebih main dari belajar.

 

2) Kumpulan dalam bilangan yang kecil

Bilangan kumpulan dalam 3 orang pelajar adalah baik.

Empat orang pelajar adalah bilangan yang ideal dan 6 orang pelajar sudah dianggap maksimum.

Jika melebihi 6 orang pelajar dikhuatiri tidak cukup masa untuk mengajukan dan berbincang persoalan.

Selain itu, digalakkan juga mempunyai seorang mentor atau tutor untuk mengawal hala tuju kumpulan.

Pepatah "semakin ramai semakin meriah" tidak sesuai dalam kumpulan belajar.

Jika kumpulan belajar dalam bilangan yang ramai dikhuatiri 「semakin ramai semakin hilang hala tuju」

 

3) Siapkan plan tindakan sebelum kelas

Setiap pelajar mempunyai panduan dari segi topik dan bab yang mereka akan pelajari sama ada diperoleh daripada guru mahupun dari buku.

Selain itu boleh juga merujuk kepada objektif bagi setiap bab dalam setiap subjek.

Jadi rancangkan objektif perbincangan kumpulan sesuai dengan panduan tersebut.

Jika tidak pasti sama ada objektif yang anda rangka itu baik atau tidak, bolehlah rujuk dengan guru di sekolah.

廣告-請繼續往下閱讀

 

4) Pilih tempat yang baik dan masa yang sesuai

Sebaiknya pilihlah tempat yang senyap. Rumah rakan, ruang kelas atau bilik belajar yang kosong adalah sesuai.

Menjalankan kelas di kafeteria juga pilihan yang baik asalkan kelas tidak dijalankan pada waktu makan. Waktu makan, ramai pengunjung di kafeteria mungkin mengganggu tumpuan belajar.

Antara petua memilih masa ialah tetapkan masa yang setiap ahli kumpulan boleh hadir dan setuju untuk hadir.

Bila dah setuju untuk 「join」 kenalah komited.

 

Sumber: Facebook Ajwad Ghali (Cikgu Ajwad)

Kelebihan Study Group

Setiap orang pelajar atau individu mempunyai gaya tersendiri apabila belajar, lebih-lebih lagi apabila belajar di luar waktu pembelajaran daripada dalam kelas. 

Walau apa pun, teknik belajar berkesan adalah penting dan perlu dirasionalkan kepada pelajar untuk menolong mereka mengatasi masalah pembelajaran supaya pembelajaran mereka menjadi lebih berkesan... Salah satu cara belajar yang berksan ialah belajar secara berkumpulan atau disebut Study Group. 

Apabila kita mengajar atau memberitahu orang lain tentang sesuatu ilmu atau konsep dengan tidak secara langsung proses peningkatan daya ingatan dan kemahiran berlaku kerana idea itu keluar secara berulangkali semasa perbincangan. Unsur-unsur ini terdapat apabila kita belajar secara berkumpulan. 

Sebaik-baiknya bilangan ahli dalam satu kumpulan untuk study group ialah 4 hingga 5 orang dan salah seorang daripada mereka bertindak sebagai ketua. Ketua seharusnya mempunyai personaliti yang baik dan dipercayai rakan yang boleh mengendalikan kumpulan dengan baik. Semua ahli hendaklah mematuhi arahan ketua. 

廣告-請繼續往下閱讀

Sebolehnya pilih tarikh dan tempat dan tajuk yang dipersetujui bersama oleh ahli kumpulan. Apabila sesi perbincang berjalan , isi kandungannya nya hendaklah dicatat oleh seorang pencatat yang juga dilantik dikalangan mereka. 

廣告-請繼續往下閱讀

Semasa perbincangan ahli kumpulan perlu menyediakan alatan dan sumber yang mencukupi sesuai dengan mata pelajaran yang dipilih. Sebaik-baik nya semua ahli duduk secara berhadapan dengan ahli kumpulan lain supaya interaksi antara ahli dapat didengar dan difahami dengan lebih jelas. Anda digalakkan juga duduk dalam bentuk bulatan. 

廣告-請繼續往下閱讀

廣告-請繼續往下閱讀

Pemantauan daripada guru mata pelajaran sangat penting untuk memastikan program berjalan dengan lebih berkesan dan mencapai objektif. Kehadiran guru semasa sesi perbincangan akan memberi keyakinan dan motivasi untuk lebih bersungguh-sungguh menghadapi pelajaran. 

廣告-請繼續往下閱讀

Hasil daripada sumbangsaran daripada ahli-ahli akan lebih banyak dapat mengumpul maklumat dan isi-isi penting tentang apa yang dibincangkan. 

廣告-請繼續往下閱讀

Pelajar-pelajar dapat menjimatkan masa belajar mereka kerana dalam satu sesi pembelajaran dalam bentuk perbincangan akan menghasilkan banyak idea yang tercetus daripada rakan-rakan dalam kumpulan. 

廣告-請繼續往下閱讀

Pembelajaran secara berkumpulan juga akan lebih meningkatkan minat pelajar dan menjadikan suasana pembelajaran lebih efektif. Bertukar-tukar buku atau sebarang sumber boleh menjimatkan bahan pembelajaran dan menambah koleksi yang boleh dijadikan nota-nota penting. 

廣告-請繼續往下閱讀

Rasa malas belajar dapat dikurangkan kerana setiap individu seharusnya menyediakan point-point penting untuk diketengahkan di dalam sesi pembelaran nanti. Persediaan setiap individu ini akan menjadikan mereka lebih teruja apabila berada di dalam kumpulan. 

廣告-請繼續往下閱讀

Tolong menolong, berkerjasama dan saling membantu dapat dipupuk antara rakan sebaya. Ini akan mengeratkan hubungan siratulrahim dan ukhuwwah dikalangan mereka. 

廣告-請繼續往下閱讀

Apabila menghadapi sesuatu subjek yang sukar sekurang-kurangnya dapat mengelakkan rasa bosan dan jemu. Jika masalah ini ditemui semasa belajar berseorangan kemungkinan masalah kesukaran tersebut tidak diatasi, hasil daripada perbincangan tersebut. 

廣告-請繼續往下閱讀

Study group juga boleh membantu pelajar dan dengan secara tidak langsung dapat meningkatan kefahaman sesuatu konsep, memperkukuhkan daya ingatan terhadap kandungan isi pelajaran. 

廣告-請繼續往下閱讀

Kesopanan dan batas susila perlu dijaga dengan baik, lebih-lebih lagi jika terdapat ahli kumpulan yang berlainan jantina. Tapi jika dapat dielakkan, lebih baik hanya satu jantina sahaja berada dalam kumpulan yang sama. 

廣告-請繼續往下閱讀

廣告-請繼續往下閱讀

Secara umumnya boleh dikatakan belajar kumpulan adalah lebih baik daripada belajar bersendirian dan banyak manfaatnya apabila dilaksanakan dengan mengikut peraturannya, berdisiplin, bersungguh-sungguh dan penuh berhikmah dan tidak membuang masa dengan