Surat Guru Stress Dari Klang Selangor

Beberapa hari lepas, Berita Harian di dalam ruangan surat pembaca ada mengetengahkan surat dari 『Guru Stress』 dari Jalan Sungai Udang, Klang.

Berdasarkan kenyataan dari guru tersebut, beliau ada mendedahkan penggunaan VLE Frog di sekolah yang tidak mencapai objektif sebenar kerana ia bukan dibuka oleh setiap murid dan guru, bahkan ada yang dipertanggungjawabkan untuk membuka akaun vle frog orang lain supaya nampak aktif. Ini disifatkan sebagai tidak berintegriti bahkan 『berbohong』 semata-mata untuk nampak aktif oleh pihak atasan, katanya.

廣告-請繼續往下閱讀

Sebenarnya, tidak dinafikan apa yang didedahkan dalam surat tersebut, walaubagaimanapun setelah diteliti mengapa ia berlaku kerana beberapa faktor seperti:

Murid tiada akses internet di rumah.

Murid tiada laptop dan komputer.

Makmal komputer di sekolah yang kurang kelengkapan.

Desakan pihak atasan yang mahukan sasaran KPI penggunaan Vle Frog tercapai.

Tidak dinafikan bahawa terdapat perbezaan kawasan luar bandar dan bandar terutamanya dari segi sosio ekonominya. Bahkan boleh dikatakan kebanyakan rumah di bandar sekurang-kurangnya ada sebuah laptop/ komputer dan akses internet.

Kita juga boleh melihat sekolah-sekolah yang benar-benar memanfaatkan penggunaannya, bagaimana kaedah yang digunakan, dan apakah kemudahan yang ada di sekolah tersebut untuk dijadikan contoh dan rujukan.

Rujuk: Panduan Untuk Mencapai KPI Penggunaan Vle Frog

Oleh yang demikian, kita berharap penambahbaikan kelengkapan yang cukup dan akses internet yang pantas agar pelaksanaan Frog Vle ini benar-benar mampu mencapai objektif sebenarnya.

廣告-請繼續往下閱讀

Selain daripada itu, isu berkenaan perlu mengisi beberapa aplikasi seperti APDM, HRMIS, eoperasi, SAPS dan sebagainya. Hal ini sebenarnya sudah banyak kali diketengahkan, dan beberapa penambahbaikan sebenarnya telah dibuat untuk mengurangkan bebanan tersebut.

Namun begitu, bukan semua aplikasi ini membebankan malah ada juga kelebihan apabila menggunakannya. Cuma yang menjadi masalahnya apabila terdapat ketidakadilan dalam memberi tugas, sehingga lambakan kerja kepada sesetengah individu sahaja.